Modernizacja systemów ochrony środowiska z API – Warszawa
Pełna nazwa postępowania: Modernizacja systemów związanych z realizacją zadań z zakresu ochrony środowiska wraz z implementacją API i udostępnieniem danych.
GENERALNA DYREKCJA OCHRONY ŚRODOWISKA·NIP 7010151052·Warszawa
Wartość szac.
—
nie podano
Termin składania
30.09.2026
postępowanie zakończone
Otwarcie ofert
—
nie podano
Opublikowano
14 września 2026
źródło: TED
Streszczenie SWZ
Streszczenie AI · Janusz
Widzisz połowę każdej z 10 sekcjiDruga połowa — łącznie 13 zdań z warunkami, dokumentami i analizą ryzyka — odsłania się po założeniu darmowego konta.
Finansowanie: projekt „Dane 3.0 – wymiana, wartość”, FERC.02.03, program Fundusze Europejskie na Rozwój Cyfrowy 2021-2027, ERDF.
5
Terminy
Pełna treść
Termin realizacji: Etap I – 120 dni kal. od zawarcia Umowy (po modyfikacji); Etap II – do 30.09.2028 r.; Etap III – do 30.10.2028 r.; łącznie max 24 miesiące od zawarcia umowy. - Gwarancja: min. 12 miesięcy, możliwe wydłużenie do 14/16 mies. – oceniane w kryterium.
6
Warunki udziału
Widoczne 50%
Doświadczenie (GIS): 2 usługi budowy/modernizacji systemu GIS ≥ 1 000 000 PLN każda, ostatnie 5 lat; referencje z ostatnich 3 miesięcy
Doświadczenie (API): 1 usługa wdrożenia interfejsu API publicznego ≥ 200 000 PLN, ostatnie 5 lat
Podwykonawstwo: dopuszczone; wskazać części i firmy w ofercie; podwykonawca >10% wartości — badanie podstaw wykluczenia (art. 5k rozporządzenia 833/2014).
Zmiany umowy: możliwe w okolicznościach art. 455 ustawy; zakres i warunki w PPU.
Kody źródłowe: przeniesienie pełnych praw majątkowych na Zamawiającego; dopuszczalna licencja dla własnych komponentów wielokrotnego użytku Wykonawcy (bezterminowa, nieodpłatna, nieograniczona liczba użytkowników).
Z każdej z 10 sekcji pokazujemy połowę. Załóż darmowe konto, żeby odsłonić pozostałe 13 zdań — pełne warunki udziału, dokumenty i analizę ryzyka Janusza. Bez karty, 14 dni za darmo.
14 dni za darmo Bez karty płatniczej Rezygnacja w 1 klik
Opis przedmiotu zamówienia
Streszczenie AI · Janusz
Część 1 (usługa): modernizacja systemów informatycznych GDOŚ związanych z ochroną przyrody i środowiska, w tym przebudowa systemu e-EMAS (panel wewnętrzny dla pracowników, formularz publiczny, rejestr publiczny, zarządzanie wpisami/dokumentacją, eksport danych, zgodność WCAG 2.1 AA).
Część 2 (usługa): implementacja i udostępnienie interfejsów API (REST, OpenAPI 3.0, JSON, DCAT-AP-PL) dla Systemów GDOŚ z integracją z portalem dane.gov.pl w celu publikacji danych.
Część 3 (usługa): przeprowadzenie szkoleń dla wskazanych pracowników Zamawiającego oraz wykonanie dokumentacji powykonawczej (DUFT, instrukcje użytkownika/administratora, kod źródłowy).
Pytania i odpowiedzi
Wyjaśnienia treści SWZ udzielone przez zamawiającego. Odpowiedzi wiążą wszystkich wykonawców — także tych, którzy nie zadali pytania.
Pytanie 1.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 2 ust. 1 pkt 1 w związku z § 7 ust. 3. Etap I Umowy - termin 120 dni kalendarzowych od dnia zawarcia Umowy.
Pytanie: Prosimy o potwierdzenie wiążącego terminu na wykonanie Etapu I w treści udostępnionych projektowanych postanowień umowy wskazano 120 dni kalendarzowych, podczas gdy w innych materiałach dot. postępowania pojawia się termin 90 dni. Prosimy o wyjaśnienie rozbieżności oraz potwierdzenie, czy 3-dniowe opóźnienie Zamawiającego w przekazaniu dostępów (§7 ust. 3) wydłuża ten termin.
Odpowiedź 1.
Zamawiający informuje, że termin wykonania Etapu I Umowy wynosi 120 dni kalendarzowych. Tym samym, Zamawiający modyfikuje treść dokumentów zamówienia w tym zakresie. Ponadto, termin, o którym mowa w § 7 ust 3 nie wydłuża ww. terminu realizacji Etapu I Umowy.
Pytanie 2.
Dotyczy: Umowy §2, pkt. 1, ust. 1 termin realizacji Etapu 1
Pytanie: Wnioskujemy o zmianę zapisów w ww. paragrafie, tak aby termin realizacji Etapu 1 wynosił nie 120 dni kalendarzowych, a 120 dni roboczych.
Odpowiedź 2.
Zamawiający pozostawia termin Etapu I bez zmian.
Pytanie 3.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 16 ust. 15 w związku z Załącznikiem nr 5 do Umowy § 7 ust. 5. Suma kar nałożonych na Wykonawcę nie może przekroczyć 40%
wynagrodzenia ryczałtowego / Łączna wysokość kar umownych naliczonych na podstawie Umowy powierzenia nie może przekroczyć 30% wynagrodzenia ryczałtowego określonego w Umowie głównej.
Pytanie: Czy limity 40% i 30% sumują się (łącznie do 70% wynagrodzenia ryczałtowego), czy stanowią jeden wspólny pułap?
Odpowiedź 3.
Limity te nie sumują się. Maksymalny, łączny limit kar umownych, jakimi może zostać obciążony Wykonawca na podstawie Umowy (w tym na podstawie jej załączników), wynosi
40% wynagrodzenia ryczałtowego brutto wskazanego w Umowie głównej. Kara naliczona na podstawie Umowy powierzenia mieści się w tym ogólnym limicie, przy czym jej samodzielny
wymiar nie może przekroczyć 30% tego wynagrodzenia.
Pytanie 4.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 11 ust. 1. Wykonawca udziela
Zamawiającemu ..... miesięcznej gwarancji, liczonej odpowiednio od dnia podpisania Protokołu odbioru ostatecznego Etapu II (pkt 1) oraz od dnia podpisania Protokołu odbioru
Etapu III (pkt 2).
Pytanie: Zamawiający w kryteriach oceny ofert punktuje wydłużenie gwarancji do 14 lub 16 miesięcy. Czy zaoferowany okres gwarancji zostanie wpisany jednolicie w miejsce kropek dla
obu podstaw liczenia biegu terminu (pkt 1 i 2), czy dotyczy ich odrębnie?
Odpowiedź 4.
Zaoferowany przez Wykonawcę w ofercie okres gwarancji (12 lub 14 lub 16 miesięcy) zostanie
wpisany jednolicie w miejsce kropek w § 11 ust. 1 Umowy. Wskazany okres gwarancji będzie
miał zastosowanie zarówno do Etapu II, jak i do Etapu III, przy czym bieg terminu gwarancji
dla każdego z tych etapów rozpocznie się odrębnie – odpowiednio od dnia podpisania
właściwego protokołu odbioru.
Pytanie 5.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 7 ust. 7. Zamawiający, w terminie nie
dłuższym niż 10 dni kalendarzowych od dnia przekazania DUFT, zaakceptuje go albo zgłosi
uwagi.
Pytanie: Czy przekroczenie przez Zamawiającego ww. 10-dniowego terminu powoduje
odpowiednie wydłużenie terminów realizacji Etapu II i III (§2 ust. 1 pkt 2-3)?
Odpowiedź 5.
Zamawiający nie przewiduje możliwości wydłużenia terminów realizacji poszczególnych
Etapów z tytułu przekroczenia terminu na weryfikację DUFT. Sytuacje, w których dopuszcza
się zmianę terminów realizacji Umowy, zostały wyczerpująco opisane w § 20 Projektowanych
postanowień Umowy (dotyczącym zmian Umowy).
Pytanie 6.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 16 ust. 11. Kara umowna w wysokości 5%
wynagrodzenia ryczałtowego za każdy przypadek naruszenia obowiązków związanych z
powierzeniem przetwarzania danych osobowych lub poufnością.
Pytanie: Czy „każdy przypadek naruszenia” oznacza każde odrębne, udokumentowane
zdarzenie, czy jeden stan naruszenia trwającego w czasie stanowi podstawę do jednokrotnego
naliczenia kary?
Odpowiedź 6.
Przez „każdy przypadek naruszenia” należy rozumieć pojedyncze, odrębne zdarzenie będące
naruszeniem wskazanych obowiązków. W związku z tym, dane zdarzenie stanowi podstawę
do jednokrotnego naliczenia kary umownej, nawet jeśli skutki tego naruszenia lub sam stan
naruszenia będą trwały w czasie.
Pytanie 7.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 1 ust. 7 w związku z § 20 ust. 12 pkt 2. Umowa
realizowana jest w ramach Projektu „Dane 3.0 - wymiana, wartość” (FERC.02.03).
Pytanie: Pytanie: Czy ewentualne opóźnienie lub zmiana harmonogramu finansowania w
ramach projektu może skutkować wstrzymaniem płatności należnych Wykonawcy w toku
realizacji Umowy, i czy ryzyko takiego wstrzymania obciąża Wykonawcę?
Odpowiedź 7.
Zamawiający informuje, że przed podpisaniem umowy zabezpiecza środki finansowe
niezbędne do realizacji zamówienia. Ewentualne opóźnienie lub zmiana harmonogramu
finansowania w ramach Projektu „Dane 3.0 - wymiana, wartość” (FERC.02.03) nie mogą
skutkować wstrzymaniem płatności należnych Wykonawcy w toku realizacji Umowy. Ryzyko
to nie obciąża Wykonawcy.
W przypadku braku przyznania całości lub części dofinansowania, Zamawiający ma prawo
unieważnić postępowanie na podstawie przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych,
jednak działanie to może nastąpić wyłącznie przed zawarciem umowy. Podpisanie Umowy
stanowi zaciągnięcie wiążącego zobowiązania, na którego pokrycie Zamawiający musi
posiadać zapewnione i zabezpieczone środki finansowe.
Pytanie 8.
Dotyczy: projektowanych postanowień umowy § 15 ust. 1 i 3 w związku z § 15 ust. 11. Zgodnie
z § 15 ust. 1 i 3 kody źródłowe stanowią Utwory, do których Wykonawca zobowiązany jest
przenieść na Zamawiającego pełne autorskie prawa majątkowe z chwili podpisania Protokołu
odbioru Etapu II bez wad. Jednocześnie § 15 ust. 11 przewiduje możliwość wskazania przez
Wykonawcę Utworów, do których nie przysługują mu pełne prawa umożliwiające ich
przeniesienie, i objęcia ich licencją zamiast przeniesienia praw.
Pytanie: Czy Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania mechanizmu z § 15 ust. 11
(udzielenie licencji na warunkach tam określonych, zamiast przeniesienia pełni autorskich
praw majątkowych) również w odniesieniu do kodów źródłowych stanowiących własne,
uprzednio opracowane przez Wykonawcę komponenty wielokrotnego użytku (np. autorski
framework, biblioteka, moduł standardowy), niestworzone wyłącznie na potrzeby niniejszego
zamówienia pod warunkiem że Zamawiający otrzyma bezterminową, nieodpłatną licencję
obejmującą nieograniczoną liczbę użytkowników na obszarze Polski i innych krajów świata?
Czy też wymóg przeniesienia pełni praw z § 15 ust. 1 i 3 dotyczy bezwzględnie całości kodu
źródłowego, niezależnie od jego pochodzenia?
Odpowiedź 8.
Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania mechanizmu określonego w § 15 ust. 11
Projektowanych postanowień umowy również w odniesieniu do kodów źródłowych
stanowiących własne, uprzednio opracowane przez Wykonawcę komponenty wielokrotnego
użytku (np. autorskie frameworki, biblioteki, moduły standardowe), które nie zostały stworzone
wyłącznie na potrzeby niniejszego zamówienia. Zastosowanie tego mechanizmu podlega
jednocześnie bezwzględnie wszystkim warunkom i procedurom opisanym w § 15 ust. 11 umowy.
Pytanie 9.
Dotyczy: § 12 ust. 1 pkt 2 PPU. Zgodnie z § 12 ust. 1 pkt 2 PPU wynagrodzenie za realizację
Etapu II (stanowiącego 70% wynagrodzenia i jednocześnie najdłuższy oraz najbardziej
pracochłonny etap realizacji, obejmujący modernizację wszystkich Systemów GDOŚ oraz
implementację API) płatne jest jednorazowo, po odbiorze ostatecznym całego Etapu II.
Pytanie: Czy Zamawiający dopuści wprowadzenie płatności częściowych w ramach Etapu II,
np. po odbiorze wstępnym poszczególnych Systemów GDOŚ wdrażanych sukcesywnie
zgodnie z Harmonogramem?
Odpowiedź 9.
Zamawiający pozostawia zapisy PPU bez zmian.
Wdrożenie poszczególnych systemów lub funkcjonalności w sposób sukcesywny stanowi
jedynie element procesu realizacyjnego, a nie samodzielną i w pełni funkcjonalną korzyść dla
Zamawiającego. Wprowadzenie płatności częściowych na tym etapie nie jest uzasadnione,
ponieważ kluczowe znaczenie ma całościowy i zintegrowany efekt końcowy modernizacji.
Dopiero odbiór ostateczny całego Etapu II gwarantuje, że wszystkie Systemy GDOŚ oraz API
współpracują ze sobą prawidłowo, co umożliwia Zamawiającemu pełne i bezpieczne
korzystanie z przedmiotu zamówienia.